NIEUWSBRIEF

Lieve allemaal,

De eerste lessen van 2021 zijn we gestart met het 8-voudig pad van yoga. Een opfrisser voor iedereen, ook voor mij.

Elke keer opnieuw kun je de yama’s (geweldloosheid, eerlijkheid/waarheid, niet stelen, conservatie van vitale energie en ongehechtheid), de niyama’s (reinheid, tevredenheid, vurige inzet, zelfonderzoek/zelfontwikkeling, overgave aan het goddelijke) in een ander perspectief zien. Het ligt maar net aan je dag, tijd van het jaar, wat er speelt in de wereld of in je hoofd hoe je deze onderwerpen beziet en benaderd.

Helaas werden Anwar en ik verrast door een onaangename boodschap. Namelijk dat het juridisch loket van de gemeente besloten heeft dat ook onder de noemer levensbeschouwelijke organisatie de studio’s niet open mochten blijven voor lessen. Dit heeft ons veel verdriet gebracht aangezien wij weten dat er veel mensen juist deze lessen erg nodig hadden in deze tijd. Ofwel omdat ze thuis niet konden beoefenen ofwel omdat ze de studio als locatie nodig hadden om hun hoofd in een ander perspectief te krijgen. Veelal redenen om gezond en kalm te blijven.

Verdriet overmande me en daarom heb ik een week een time-out genomen. Tijd voor pauze en rust. Practice what you preach is mijn hoofdregel en als ik vanuit rust wilde kijken naar wat de toekomst brengt en wat de mogelijkheden zijn moest ik er eerst even uit stappen. Hoe nu verder?

In die rust is het duidelijk geworden dat iedereen totaal uit balans is. Iedereen is op zoek naar een nieuwe soort “basis” of continuïteit. Een nieuwe balans in de dag of de week. Dan is het helemaal lastig als de lessen precies op een moment zijn dat jij niet kan of even geen motivatie hebt. Ook re-ageren we vaak op situaties en mensen vanuit onze eigen herinneringen en projecties. Om hieruit te stappen moet je het Ego even loslaten. Wat ik denk is op dit moment even niet belangrijk. Wat de ander nodig heeft is dan belangrijk. Ik weet niet wat jij nodig hebt, maar als ik goed luister en opties open houd ontstaat er vanzelf ruimte voor nieuwe inzichten. Wat jij nodig hebt kun je alleen zelf voelen. En dat leer je in de yogabeoefening.

Het blijft belangrijk yoga te brengen zoals het bedoeld is. Mét de filosofie. Om naast de yogahoudingen die ons lichaam uit de “stijfheid” halen en weer meer ruimte geven aan en beweging brengen in – het stoffelijk-, het adem-, het denk-, het emotioneel-, het spiritueel- en het gelukslichaam – , ook bewust te blijven van de invloeden van buiten af en dat jij daarin een keuze hebt in hoe jij daar mee om wilt gaan. Jouw practice.

In de lessen werken we vaak met een intentie. De intentie van Dananda voor de komende tijd is om yoga te blijven brengen, zowel online live als video’s op youtube, voor iedereen die het wil en kan volgen. De vormgeving van deze intentie is liefdevolle aandacht voor jou op jouw moment. De ZOOMlessen worden opgenomen en deze link kan je een week lang downloaden via youtube. Daarna verdwijnt hij weer. Ook staan er al een aantal meditaties online, deze blijven staan en er volgen er uiteraard meer.

Voor de personen die echt niet thuis kunnen beoefenen blijft er de mogelijkheid om in de studio in de theekamer met je eigen laptop of mobiel met gratis wifi de ZOOMles te volgen. Daarnaast is er voor 1 persoon plek in de studio bij de docent.

Zoals aangegeven heeft iedereen momenteel de tijd nodig om het een en ander in een nieuw daglicht te zetten. Je zal dan ook de komende weken in momoyoga verschillende lessen op het rooster zien staan en andere weer niet.

Kijk gewoon elke dag even of er een les bij staat die bij je past of volg anders de les op youtube. Of als je op zoek bent naar die continuïteit, volg dan een les op een vaste dag en tijdstip dat jou uitkomt.

De online lessen worden door veel mensen minder bezocht dan de live lessen omdat het toch anders is. Ook is het soms lastig om jezelf te motiveren om vanuit huis je beoefening te blijven doen, of je hebt zoals anderen geen plek in huis om je beoefening te doen. Blijf jezelf er aan herinneren dat het allemaal goed is. Ook als je even geen yoga op de mat doet, geweldloosheid, wees niet te streng voor jezelf! Het leven zelf is namelijk yoga en yoga is het leven. Hier begint de beoefening van de yama’s en niyama’s. Vurige inzet en discipline zorgen ervoor dat je op een gegeven moment zonder “gevecht” in jezelf op je mat staat. Wees tevreden met wat je doet.

Dinsdag 16 februari starten de eerste lessen weer. Om 09.00 uur Hatha van Ingrid, 11.00 uur stoelyoga van Daniëlle om 17.30 uur Hatha van Daniëlle en Vinyasa van Eline om 19.00 uur. Voor de rest van de lessen kijk op www.momoyoga.nl/dananda

Vanaf begin maart geven ook Joniek en Shimi weer les. Zij maken ook gebruik van deze situatie om zich even terug te trekken.

Een uitspraak van Publius Terentius, een schrijver die als slaaf naar Rome werd gehaald; “Ik ben een mens en niets menselijks acht ik mij vreemd” is altijd goed voor iedereen om in het achterhoofd te houden. We zijn allemaal mens en zijn allemaal in essentie goed en liefdevol, het licht.

Namasté

 
Loading