Tarieven

Lessen in de studio én thuis

Lieve deelnemer en/of bezoeker van de website van Dananda,

“Yoga gaat niet om de houdingen, het is maar 1/8ste deel van het 8-voudig pad van Patanjali.” Hoe vaak ik die zin heb uitgesproken tijdens de lessen is inmiddels ontelbaar. Nu, in een tijd waarin we uit balans zijn, geëmotioneerd, misschien zelfs angstig krijgt deze uitspraak misschien nog meer betekenis. De studio is geopend, maar ook online gaan enkele lessen door. Voor het actuele aanbod kijk op momoyoga.

In de meditatielessen wordt het 2e hoofdstuk van de yogasutra’s ook toegelicht. Bijvoorbeeld de stappen van het 8-voudig pad waaronder de yama’s en niyama’s. Hoe gaan we om met ons zelf en met anderen?

Voor mij in mijn zwangerschapsverlof én in deze Coronacrisis is het ook een uitdaging om de aandacht voor Abel, geboren op 3 maart,  de studio, mijn eigen herstel, mijn partner, familie en vrienden. De aandacht voor jullie, de docenten en de studio op de juiste manier te verdelen. Dat lukt goed dankzij de yogafilosofie en dankzij jullie lieve berichtjes, donaties, whats apps en mailtjes!

Veel mensen laten al zien wat verbinding betekend, helpen elkaar. Bijna alle studio’s bieden hun lessen digitaal aan om toch yoga, rust en ontspanning in deze tijd van onrust bij de mensen te brengen. Meditaties worden gepland op een vaste dag en tijdstip om elkaar licht en liefde te sturen.

Je kan de lessen die hier komen te staan een week herhalen en zo ook meemaken dat elke beoefening weer anders is, ook al zijn de houdingen het zelfde. Ook komen er live stream lessen.

Natuurlijk is dit niet het zelfde als met elkaar in de studio. Thuis is het misschien lastiger om discipline op te brengen om op je mat te gaan staan of op je kussen te gaan zitten. Als het niet goed voelt, als je er geen zin in hebt, doe het dan niet. Geweldloosheid staat op 1! Wees lief voor jezelf, voel goed waar je lichaam en geest en ziel behoefte aan hebben. Of dat nou stilte en rust is, een rondje hardlopen, wandelen in de natuur, schilderen of anders…..voel. Nu heb je daar tijd en ruimte voor. 

Als je de online lessen wel gaat volgen bedenk dan van te voren dat je eventuele persoonlijke aanwijzingen die je in de les hebt gekregen meeneemt. Op video is het een stuk lastiger om jullie met onze liefdevolle aandacht alternatieve houdingen aan te bieden, mocht dat voor jou nodig zijn.

Ga ook niet in de prestatiemodus, maar blijf voelen wat goed is voor jou. De houdingen hoeven niet perfect, daar gaat het niet om. Het gaat erom dat je meemaakt wat er nu speelt in jouw lichaam en geest. Probeer wél zo juist mogelijk je houdingen uit te voeren passend bij jouw lichaam, zodat je geen blessures krijgt. 

Probeer de beoefening minimaal 2 uur na de maaltijd te doen of zelfs als je net wakker wordt, je tanden gepoetst hebt en je handen gewassen bij zonsopgang te starten met de yogahoudingen en een meditatie. De natuur gaat gewoon door. De zon komt elke ochtend gewoon op. Volg de dag. Yoga Sutra 1.1: Atha Yoganusasanam Yoga begint NU. Voor mij is deze uitspraak nu nog meer beladen. Misschien is dit hele virus wel ten goede en beseft de mensheid NU dat het ook anders kan. 

Hierbij de links naar de lessen:

Online meditatie lessen:

Kijk op het youtube kanaal van Danielle Dananda en vindt de meditaties.

Online asana lessen:

Vinyasa van Sietske Ga aansluitend aan deze les nog minimaal 10 minuten in Savasana liggen met je concentratie op de ademhaling. 

Hatha van Joniek Een zachte Hatha les van Joniek.  

restorative yoga with Shimi

korte meditatie met Joniek

yin yoga met Sietske

Hatha Yoga met Dirk

vinyasa flow met Sietske

Yin yoga met Joniek

Vanuit alle docenten van Dananda wensen wij jullie alle liefde en kracht om deze tijd door te komen.

Nog ter toevoeging het 8-voudig pad van de Boeddha wat je mee kunt nemen in je dagelijks leven: Het juiste inzicht, het juiste spreken, het juiste handelen, het juiste denken/ de juiste intenties, het juiste levensonderhoud, de juiste inspanning, de juiste aandachtigheid/het juiste bewustzijn en de juiste concentratie. En wat is het juiste? De weg van het midden, balans. Nu in de tijd dat de wereld stilgelegd wordt kunnen we misschien resetten en een nieuwe balans op maken en deze wijsheid toepassen.

Liefdevolle groet,

Daniëlle

Loading