Hatha yoga

De voornaamste vorm van de yoga lessen zal Hatha yoga zijn. Hatha yoga is een afwisseling van inspanning (Ha = zon) en ontspanning (Tha = maan) om lichaam en geest in balans te brengen. De les bestaat uit verschillende oefeningen (asana’s), en de daarbij horende ademhalingsfrequentie, die met aandacht en geduld worden uitgevoerd. 

De les wordt afgerond met een totale diepe ontspanning. Hatha yoga vermindert stress en heeft een zeer gunstig effect op het zenuwstelsel, gewrichten, klieren en organen. Over het algemeen treedt er een versoepeling op in het lichaam en wordt de ademcapaciteit verbeterd. Het brengt de geest tot rust en zorgt voor nieuwe energie. Je zal merken dat je meer bewust wordt van je lichaam en eventueel aanwezige spanningen en wat je hiermee kan doen. Vervolgens kun je dit ook toepassen in het dagelijks leven.

Elke week is er en ander thema. Dit thema heeft altijd zijn basis in de yogafilosofie.

Soms pas ik in de Hatha lessen ook een lichte flow toe waarbij op een zachte manier de houding herhaald wordt en je dieper in je lichaam kunt werken en je merkt dat je geest in deze flow meegaat. Het is een vriendelijke vorm van yoga die voor zowel beginners als gevorderden erg aangenaam is.

Alleen op vrijdagochtend om 10.30 uur Hatha yoga uitsluitend voor dames

Yoga is voor iedereen. Ongeacht religie, cultuur of afkomst. Je hoeft er niet lenig voor te zijn.

Speciaal voor dames die graag onderling een yogales willen volgen, in een vertrouwde en ontspannen omgeving geven wij een yogales op vrijdagochtend om 10.30 uur. Tijdens de lessen worden er verschillende houdingen en ademhalingstechnieken gegeven. In deze les zullen meer eenvoudige houdingen gegeven worden, hierdoor kun je stress verlagen, de soepelheid en kracht in spieren en gewrichten herstellen en je gewoonweg iets beter gaan voelen. We laten de prestatie los en gaan voor het gevoel dat het jou brengt.

Vergeet niet dat de toegang naar het allerheiligste binnen in jou is.” – Jalal al-Din Rumi-

Heb je een U-pas? Dan kun je hiermee ook de lessen betalen. 

 

Vinyasa yoga

Vinyasa yoga heeft heel veel te maken met Hatha yoga. De asana’s die bij Hatha yoga zijn aangeleerd zijn bij Vinyasa in een serie geplaatst die men zonder pauze uitvoert. 

Het is een meer verhittende vorm van yoga en elke beweging wordt uitgevoerd op een in- of uitademing.

Ook in deze lessen staat het de docent vrij de asana’s aan te passen aan het thema van de les. 

 

Ben je na het lezen van deze omschrijvingen nieuwsgierig geworden en wil je een proefles volgen bij Dananda, klik dan hier om het rooster te bekijken en een les te reserveren.

Dananda, yoga Utrecht, English hatha yoga, yogastudio Utrecht
Ashtanga Vinyasa met een knipoog

 

De herontdekkers van Ashtanga Vinyasa yoga zijn Sri Tirumalai Krishnamacharya en Pattabhi Jois. Pattabhi Jois was de eerste yoga docent van mijn docent Ad van Hassel.

Krishnamacharya en Pattabis Jois maakten een selectie uit het manuscript van zes series die elk uit 40 asana’s bestonden. De houdingen samen vormen een doorstromend geheel, flow in het Engels en vinyasa in Sanskriet.

Deze les heet Ashtanga met een knipoog, omdat de docent Daniëlle de serie aanpast naar het seizoen. Het is dus niet de originele serie van Pattabis Jois.

Deze les duurt anderhalf uur in plaats van 75 minuten.

Ben je na het lezen van deze omschrijvingen nieuwsgierig geworden en wil je een proefles volgen bij Dananda, klik dan hier om het rooster te bekijken en een les te reserveren.

Dru yoga

Dru yoga wordt ook wel de “Yoga van het hart” genoemd. Het gaat uit van zachte, vloeiende bewegingen en een gecontroleerde ademhaling, waardoor het niet alleen een sierlijke, maar ook een krachtige manier is stress te herkennen en los te laten.

Door de zachtheid is Dru Yoga geschikt voor iedereen. Bij de yoga vormen die bij Dananda gegeven worden gaat het gaat niet om presteren, zo ook bij Dru! Het gaat er om binnen je eigen mogelijkheden je lichaam te bewegen, je spieren te versterken, je energie op te laden, plezier te hebben, je stilte en je balans te voelen en je lekker te ontspannen. Het bevordert je innerlijke stabiliteit.

De effecten worden merkbaar tijdens de diepe ontspanning waarmee elke les wordt afgesloten.

Dru komt van “Druva” dat in het Sanskriet betekent: “het stille punt”. Druva is ook een andere naam voor de Poolster, de enige ster aan de hemel die stilstaat en waar de andere sterren omheen bewegen. Wij hebben zelf ook zo’n stil punt in ons. Hoe meer we in contact komen met dat punt, hoe meer we zelf ook rust en stilte ervaren, wat er ook in en om ons heen gebeurt.

Dru Yoga is voor iedereen en goed voor lichaam en geest!

Ben je na het lezen van deze omschrijvingen nieuwsgierig geworden en wil je een proefles volgen bij Dananda, klik dan hier om het rooster te bekijken en een les te reserveren.

Dananda yoga, yogastudio Utrecht, Dru yoga
Loading